Postoji li formula savršene prehrane?

Instagram

Vjerujem da se kada čitate o prehrani, često susretnete s pojmovima poput pravilna, zdrava, optimalna, adekvatna… Ali istovremeno nisam siguran interpretirate li ih ispravno. Naime takvi su pojmovi rijetko kada objašnjeni, a kada se i pokušaju objasniti to bude nažalost na pogrešan i subjektivan način, najčešće od strane od nestručnih osoba s niskom razinom vjerodostojnosti.

Usporedno s tim medijski prostor obiluje brojnim senzacionalizmima i dezinformacijama „click bait“ karaktera pri tom narušavajući ugled nutricionizma kao struke, ali i dovodeći same čitatelje, slušatelje i gledatelje u zabludu. Posljedice ? Većina se i dalje ne hrani pravilno!

https://www.instagram.com/p/B6OYqriJH5B/

Savršena formula – ne postoji!

Formula savršene prehrane koja bi maksimalno i u potpunosti odgovarala svima, jednostavno ne postoji! Svi smo mi posebne jedinke s jedinstvenim genetskim kodom i izloženi smo različitim vanjskim uvjetima života, stoga ne postoji dobitna kombinacija hrane, tajming nutrijenata ili omjer makronutijenata  koji će svima jednako dobro odgovarati.

Međutim, postoje utvrđene prehrambene preporuke, prehrambene smjernice te osnovni principi koji mogu kumulativno poslužiti pojedincu kao putokaz ka optimizaciji njegove prehrane koju će potom moći nazvati „zdravom“ jer će od nje imati višestruke zdravstvene benefite te što bolju sposobnost iskorištavanja vlastitog genetskog potencijala. Generalno bismo pravilnu prehranu mogli okarakterizirati kao onu koja zadovoljava fiziološke potrebe pojedinca, a da pri tom ne umanjuje psihološke i sociološke aspekte života.

https://www.instagram.com/p/B1gw87Zhk0G/

U izobilju treba pronaći balans

Prijeđimo na stvar. Čovjek nikada nije imao ovakvo izobilje hrane kakvo vlada danas, razvojem poljoprivredne i industrijske revolucije strelovito se povećao broj i količina dostupne hrane što brzina mijenjanja gena nije mogla pratiti pa se pojavio nesklad. Primjer su hormonski mehanizmi našeg tijela koji lakše kontroliraju nedostatak nego suvišak hrane jer, logično, u ne tako davnoj prošlosti čovjek je imao neredovitu i oskudnu opskrbu hranom.

Sklonost slatkom i masnom je naše pretke vodila prema bogatim izvorima energije, stoga je danas evolucijski uvjetovana, rekli bismo „urođena“ i predstavlja problem u vidu sve većeg broja pretilih i gojaznih ljudi koji nerijetko obolijevaju od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, karcinom). Upravo zato treba uvažavati znanstveno potvrđene principe prehrane: raznolikost, umjerenost i ravnotežu.

Autor: Roko Marović – Nutrivision, mag. ing.

Prošli članak

Chandler ima velike planove: 'Pobjeda protiv Hookera pa na ljeto borba za titulu'

Sljedeći članak

Rekordna zarada za Conora i Poiriera

Preporučeno
Pročitaj više

Dobrodošli na Fightroom!

Naši velikani poput Mate Parlova, Željka Mavrovića, Branka Cikatića itd. predstavili su hrvatskoj javnosti borilački sport. Prije dvadesetak…
Total
0
PODIJELI