St-Pierre: ‘Rekao sam UFC-u da odlazim, nakon toga sam počeo zarađivati milijune‘

Legendarni MMA borac Georges St-Pierre (40, 26-2) već je godinama u mirovini, a financijski nikad bolje nije stajao. Zadnji meč odradio je protiv Michaela Bispinga 2017. i pobijedio ga RNC-om u trećoj rundi.

Prema Celebrity Net Worthu, St-Pierre posjeduje oko 30 milijuna dolara. Zaradio je to na račun svoje borilačke kvalitete, ali ne samo nje. U kolumni objavljenoj na Wealth Simple, otkrio je koliko je bitno znati pregovarati na pravi način, a nekad čak i riskirati.

https://www.instagram.com/p/CP6UKLtL4QE/

“Svi znamo da borci nemaju nikakvu uniju, tako da su pregovori za nas poput partije šaha. Druge organizacije htjele su me kao svoje zaštitno lice i UFC je to znao. Odradio sam pokeraški blef, rekao sam da ne želim potpisivati novi ugovor prije borbe, rekao sam da ga želim odraditi do kraja. Napravili smo veliki rizik, jer je to bilo kao tržište dionica. Vrijednost ti može porasti ako si uspješan, ali isto tako može pasti ako izgubiš. No, to smo napravili”, napisao je GSP, nastavivši:

“Kockao sam se i rekao UFC-u da neću produžiti ugovor s njima. I onda, dan prije borbe protiv Jona Fitcha, izašli su pred mene s ludim, ogromnim ugovorom jer nisu htjeli dozvoliti da postanem slobodan. Čitali ste da sam zarađivao 400 tisuća dolara po borbi? Ne, zarađivao sam puno više od toga. Milijune. Na vrhuncu karijere sam uzimao više milijuna dolara za svaku borbu. Nije tu bio samo novac za borbu i pobjedu, tu je postotak prodanih ulaznica i PPV prijenosa, a to je ono gdje je pravi novac. I to je ono kako borci zarađuju. No, trebaš imati ono što je potrebno da si takve uvjete dogovoriš.”

Borbu protiv Fitcha, koji je u nju došao s nevjerojatnim nizom od 16 pobjeda, GSP je odradio u ljeto 2008. godine. Riskirao je sve i pobijedio.

https://www.instagram.com/p/CP4S2NsFrxL/

Prvi put se povukao poslije borbe protiv Johnyja Hendricksa, a UFC ga je svim silama pokušao nagovoriti na povratak. Vratio se 2017. u spomenutom meču protiv Bispinga i osvojio titulu prvaka srednje kategorije.

“Vratio sam se prije svega zbog prilike za još jedan veliku uspjeh, no naravno da je novac bio tu. Veliki broj ljudi zakopan je u pustinji za puno manje nego što sam ja zaradio tim putem. Kad se sve zbroji, zaradio sam oko deset milijuna dolara. 2019. godine sam se povukao i privilegija je što sam to napravio dok sam bio na vrhu. Realnost je da mnogi borci završe karijeru slomljeni i bez novaca. Ostanu predugo u tome, dogode im se ozljede mozga, a sve izgube. Ja sam zdrav i bogat, a to je u ovom sportu rijetkost.”

Danas se posvetio glumi.

“Borba i gluma imaju puno sličnosti. Mogu reći da glumim cijeli život. Prije svake borbe sam prestrašen i ne osjećam se nimalo ugodno. No, stavim na sebe masku tako da putem do borilišta nitko ne može vidjeti koliko sam uplašen. Izgledam poput nekoga tko je samopouzdan, uzbuđen i sretan što je tamo. Duboko unutra, bilo je drugačije. Da sam budem iskren, ne glumim zbog novca. Imam ga dovoljno za do kraja života mene i mojih voljenih. S tim nemam problema. I svjestan sam da u glumi moram krenuti od bijelog pojasa. Imao sam malu ulogu u “Captain America: Winter Soldieru”, zatim u “Falconu i Winter Soldieru”. Bila je to mala uloga pa niti novac nije bio približan onome što sam zarađivao borbama za svjetsku titulu. No, spreman sam polako krenuti prema većim stvarima”, završio je.

UFC-u je pokušao zaprijetiti i Jon Jones, koji je već neko vrijeme u teškoj kategoriji, ali još nije ugovorio meč. Objavama na Twitteru pokušao se izboriti za veća primanja, smatra da ga zakidaju jer je došao iz poluteške kategorije, a u teškoj ipak više riskira. Taktika mu, barem koliko znamo, nije prošla, Dana White je nemilosrdan.

Prošli članak

Fury: Nisam siguran da će Joshua pobijediti Usyka

Sljedeći članak

Velika najava iz FNC-a: Druga sezona 'Armagedon Jamnica Pro Sport' MMA lige na novoj lokaciji od 10. srpnja!

Preporučeno
Total
7
PODIJELI