[EKSKLUZIVNO] Jan Blachowicz za FIGHTROOM: ‘Volim mentalitet hrvatskih boraca, Rakić i Prochazka me motiviraju’

Gradio je svoje ime kroz početke KSW-a, prošao kroz ‘sito i rešeto’ u Poljskoj, a nakon toga i u UFC-u gdje je imao mnogo padova i rapidni uspon sve do samog vrha. A Jan Blachowicz (38, 28-8), današnji prvak poluteške kategorije najjače svjetske MMA organizacije, dao je intervju ekskluzivno za FIGHTROOM.

– MMA u Europi je velik i raste. Sve je veći i rapidno raste. Sretan sam da pokazujem ljudima iz Europe da možemo trenirati ovdje i osvojiti pojas u UFC-u, ne trebamo putovati. Samo moramo vjerovati i to je to – vjerujte u sebe i napravite to! Sretan sam da je pojas u Europi, u Poljskoj, to je odličan osjećaj. Sretan sam da mogu biti ambasador MMA-a – započeo je Jan Blachowicz.

POGLEDAJTE VIDEO: Blachowicz za FIGHTROOM

Prije nešto više od pola godine postao je ponosni otac te ima i roditeljske obveze. No, kako i sam kaže, neki put se mora posvetiti samo sebi pa je sinčić s majkom i bakom.

– To je nevjerojatan osjećaj, ako ste otac znat ćete što govorim, ako niste – to morate osjetiti. To je težak, ali jako lijep posao. Divna avantura koja mi daje veću motivaciju jer želim to napraviti za njega, zaraditi što više novca da mojem djetetu život bude lakši. Ali želim i da bude ponosan, da jednog dana može reći ‘moj tata je bio najbolji na svijetu’, to će biti spektakl. Brinem se za sve oko sina, budim se po noći, mijenjam mu pelene, stavljam ga spavati, ali kad krećem u trening kamp sve rade moja zaručnica i moja majka. Kad ste profesionalni borac, to je težak posao i morate misliti na oporavak. Moram spavati jer je to jedna od bitnijih stavki u oporavku, a onda ona i dijete idu u drugu sobu. Uskoro ću opet krenuti u kamp, a onda će ona preuzeti brigu, zasad sam još tu. Ali to je nešto divno, morate to osjetiti sami – pojasnio je Poljak.

A sljedeća njegova borba je ona protiv iskusnog Brazilca Glovera Teixeire (41, 32-7) koji u poznim godinama ima priliku zasjesti na tron poluteške kategorije.

– Glover je jako iskusan i odličan borac. Mislim da je duže od mene u ovom sportu i stariji je od mene. Napokon netko stariji od mene, ha, ha, nešto novo. Dugo se nisam borio s nekim starijim, mislim da je to zadnje bio Jacare (Souza op.a.). Iskusan je, odlično boksa i ima visoki level jiu jitsua. Ali i moja jia je dobra, on ima dobra rušenja, ali ne bojim ga se, ako me sruši neću paničariti jer se moju s njim boriti u parteru. Ali nije tajna da se želim boriti u stojci i nokautirati ga. Bolji sam u stand upu od njega i to ću koristiti da ga nokautiram – osvrnuo se Jan na borbu koja će se održati 25. rujna.

‘Neka se bore Prochazka i Rakić!’

A situacija u poluteškoj kategoriji je i više nego napeta. Češki ‘Tong Po’ Jiri Prochazka (28, 28-3-1) s dva je nokauta zakucao na sam vrh kategorije, najavljivan je kao idući izazivač, ali tu je i Aleksandar ‘Rocket’ Rakić (29, 14-2) s dvije pobjede u nizu te sedam pobjeda i jednim porazom u UFC-u.

– Mislim da će biti najbolje da se međusobno bore, a pobjednik će biti izazivač, nadam se za moj pojas. No, vidjet ćemo što će UFC napraviti. Ali sad mislim samo na Glovera. Naša divizija je jako dobra, nemojte zaboraviti ni na Magomeda Ankalaeva (29, 15-1) koji je jako dobar i možda će u budućnosti biti jedan od izazivača za titulu. Daju mi veću motivaciju, mladi dečki, mlada krv. Kad idem u dvoranu treniram još jače jer osjetim njihov dah na vratu, a to je dobro za mene. Borbe su sve interesantnije, a kad pobijedite poput nekoga kao Glovera, Dominicka Reyesa (31, 12-3) ili Rakića, osjećate se bolje jer ste pobijedili nekog stvarno dobrog.

Pobjedom protiv Igora Pokrajca (42, 29-15-1) rastužio je hrvatsku publiku, ali i mnogima ‘ušao pod kožu’. Bio je na pragu ispadanja iz rostera prije tog meča, onda je nakon toga opet imao dva poraza, ali tad je krenuo rapidni uspon.

– Hvala svima u Hrvatskoj što me podržavate i šaljete pozitivnu energiju! Radite to i bolje, pogotovo prije sljedećeg meča. Hvala vam na svemu. Dobivam puno poruka na društvenim mrežama ne samo iz Hrvatske nego iz cijelog svijeta i stvarno sam sretan što me ljudi podržavaju. Imam poraza u karijeri, imao sam dva poraza u nizu i UFC me nakon trećeg mogao izbaciti, ali nisam se predavao i uvijek sam mislio da mogu biti najbolji na svijetu. Drago mi je da motiviram ljude jer sam pokazao da se sve može pa da i oni pomisle ‘pa da, i ja to mogu napraviti’, a to ne mora biti samo na sportskom polju.

A za kraj se Blachowicz osvrnuo i na Hrvatske borce u KSW-u i poslao poruku za buduće borce.

– ‘Tvrdi’ ste. Hrvatski borci uvijek ostave sve u kavezu, nikad ne biraju protivnike – koga im date, s njim se bore, volim taj mentalitet. Sve najbolje o njima – govori Jan o hrvatskim borcima pa se osvrće na poljske:

– Da, ima dobrih, ali čini mi se da ih sve više bira protivnike. Kaže ‘ne želim se boriti s tim jer ovaj ima preduge ruke, neću se boriti s tim jer mislim da je bolji od mene jer ima pet pobjeda Mislim, koji k*rac? Ako si borac moraš se boriti, a ne birati. Nadam se da MMA neće ići u tom smjeru, već da će se profilirati pravi borci koji će ući u kavez i napraviti šou za publiku – zaključio je Blachowicz.

Prošli članak

Amanda Nunes neće braniti titulu 7. kolovoza: Pozitivna je na korona virus!

Sljedeći članak

Uroš Jurišić vraća se u Bellator! U listopadu će se boriti protiv bivšeg protivnika Roberta Soldića

Preporučeno